Формування інклюзивного середовища за допомогою ігрової терапії, іграшок - Онипченко, Оксана Ігорівна; Волкова, Катерина Сергіївна; Воровка, Маргарита Іванівна (My University, 2022)
У статті обґрунтовується необхідність формування інклюзивного середовища, зокрема за допомогою ігрових технологій. Вказано на неприпустимість дискримінації стосовно осіб з інвалідністю, що досягається забезпеченням однакового ставлення до всіх людей; підкреслюється важливість створенням безбар’єрного освітнього середовища. Розв’язуючи питання про способи соціалізації, соціально-психологічної реабілітації дітей з інвалідністю, авторки статті зазначають, що цей процес може мати ігрову форму. Показано, що одним зі способів створення такого ігрового процесу можуть служити близькі дитині образи масової культури, а також сучасні інтерактивні технології. Зазначено, що особливості дітей з інвалідністю змушують шукати нестандартні форми активізації мови, комунікативності, розвитку пізнавальної діяльності. У зв’язку з чим розглянуто теоретичні основи творчої (соціокультурної) реабілітації дітей з інвалідністю на прикладі деяких елементів ігрової терапії (комплекс реабілітаційних ігрових методик, форм, засобів, ситуацій). Обґрунтовано один з дієвих видів ігрової терапії – лялькотерапія, який рекомендується як метод краще застосовувати з дошкільниками й молодшими школярами. Авторками вказано, що у зв’язку зі спрямуванням освіти на створення безбар’єрного середовища, а також з метою реабілітації та соціалізації дітей з інвалідністю, останнє десятиліття почали з’являтися нові іграшки, які відбивають інклюзивну культуру. У зв’язку з чим була придумана за участі групи експертів, куди входили педіатри, психологи, батьки й діти з інвалідністю, нова серія іграшок, що зображує людей з різними фізичними вадами: ляльки на інвалідних візках, ляльки з протезами, ляльки з хворобами шкіри, синдромом Дауна тощо. Вважається, що ляльки з обмеженими можливостями досить корисні в плані формування інклюзивного середовища (хоча ставлення до таких іграшок в суспільстві неоднозначно). Такі іграшки дозволяють із раннього віку виховувати толерантність до людей, які мають подібні обмеження. Крім того, «ляльки з інвалідністю» частіше застосовуються в психотерапії
Онипченко О. І. Формування інклюзивного середовища за допомогою ігрової терапії, іграшок / О. І. Онипченко, К. С. Волкова, М. І. Воровка // Перспективи та інновації науки. Серія Педагогіка. – 2022. – № 2 (7). – С. 488-499
Keywords: інклюзивне середовище, безбар’єрне середовище, діти з інвалідністю, ігротерапія, лялькотерапія, іграшки з інвалідністю; inclusive environment, barrier-free environment, children with disabilities, game therapy, puppet therapy, toys with disabilities