Професійний розвиток науково-педагогічних працівників в умовах воєнного стану - Одарченко, Вероніка (My University, 2023)
У статті порушено проблему професійного розвитку науково-педагогічних працівників в умовах воєнного стану. Автором констатовано, що основним видом професійного розвитку науково-педагогічного працівника є підвищення кваліфікації та стажування. Визначено основні напрями ефективного професійного розвитку науково-педагогічних працівників в умовах воєнного стану. Встановлено, що здійснювати професійний розвиток науково-педагогічних працівників в умовах воєнного стану необхідно за допомогою проведення науково-педагогічних семінарів у партнерстві з іншими закладами освіти; удосконалення науково-методичного супроводу навчальних модулів; розробки програм, методичних рекомендацій, науково-методичних посібників щодо методики професійного навчання в різних формах; здійснення профільної наукової роботи; заохочення щодо активної участі у науково-практичних конференціях щодо розв’язання проблем інноваційної діяльності науково-педагогічних працівників в системі професійно-педагогічної освіти; розробки науково-методичного супроводу професійного зростання працівників закладу професійно-педагогічної освіти; співпраці з іншими національними, а також закордонними закладами вищої освіти в аспекті організації та впровадження інноваційних технологій професійного розвитку науково-педагогічних працівників; публікацій звітних матеріалів у соціальних мережах Акцентовано увагу на важливості участі науково-педагогічних працівників у науково-практичних конференціях, тренінгах, вебінарах, майстер-класах, присвячених темі вдосконалення інноваційної компетентності, навичок роботи з інноваційними технологіями, освітніми онлайн-платформами. Автор зауважує, що необхідно залучати до співпраці фахівців медичної сфери та працівників служби з надзвичайних ситуацій для розвитку в науковців та педагогів навичок компетентної роботи під час воєнних подій. Зроблено висновок, що обов’язковою умовою успішної реалізації професійного розвитку фахівців є забезпечення закладом вищої освіти можливостей для повноцінного професійного зростання.
Keywords: професійний розвиток; науково-педагогічні працівники; заклад вищої освіти; освітній процес; компетентності; воєнний стан; professional development; scientific and pedagogical workers; institution of higher education; educational process; competence; martial law