«Стихія» сучасного баяна як мистецька платформа жанрово-стильових трансформацій - Мельниченко, Максим (My University, 2024)
Головною ідеєю творчого мистецького проєкту є презентація музики для баяна в цілісному аспекті жанрово-стильової палітри творчості сучасних композиторів, а також сприяння розповсюдженню та вдосконаленню професійного баянного мистецтва. Всеохопність залучення баяна до творчої практики виявлено під час роботи над проєктом крізь призму усіх складових: виконавство, композиторська творчість, жанрово-стильові системи, органологія. Оригінальність та актуальність ідеї розкрита через поєднання творчої та наукової складових – концертів, воркшопів, конференцій, наукових статей, в яких автор послідовно доводив власну концепцію. Творча складова проєкту представлена концертними програмами, які презентують сучасне баянне виконавство в різних тематичних напрямах та жанро-стильових різновидах. В концерті № 1 «Сучасні українські обрії» прозвучали оригінальні твори українських композиторів. Концерт № 2 «Стихія баяна» представив перекладення для баяна та фортепіано концертів А. П’яццоли та Р. ді Маріно. В концерті № 3 «Сучасний баян: експресія звуків та технік», який став вінцем творчого мистецького проєкту, родемонстровано сучасні виконавські прийоми та висвітлено звуковий образ баяна на прикладі творів Є. Мондравського, Б. Преча, Дж. Віль’ямса, М. Скорика, А. П’яццолли, В. Зубицького, В. Монті. Вагомим внеском у баянне виконавство є авторські транскрипції, представлені в останньому концерті. The main idea of the creative artistic project is to present music for the bayan in a comprehensive aspect, highlighting the genre and stylistic palette of contemporary composers' works, as well as to promote the dissemination and enhancement of professional bayan art. The project's comprehensive approach to integrating the bayan into creative practice has been demonstrated through all its components: performance, composition, genre-stylistic systems, and organology. The originality and relevance of the idea are revealed through the combination of creative and scientific elements – concerts, workshops, conferences and scholarly articles – where the author consistently developed and proved their concept. The creative component of the project is represented by concert programs that showcase contemporary the button accordion performance across various thematic directions and genre-stylistic varieties. Concert No. 1 titled “Contemporary Ukrainian Horizons” featured original works by Ukrainian composers. Concert No. 2 “The Element of the button accordion” presented arrangements for the button accordion and piano of concertos by A. Piazzolla and R. di Marino. The third concert “Contemporary the button accordion: expression of sounds and techniques” which became the pinnacle of the artistic project, demonstrated modern performance techniques and highlighted the the button accordion sound image through the works of Y. Mondravsky, B. Precz, J. Williams, M. Skoryk, A. Piazzolla, V. Zubitsky and V. Monti. A significant contribution to the button accordion performance is the original transcriptions showcased in the final concert
Мельниченко М. В. «Стихія» сучасного баяна як мистецька платформа жанрово-стильових трансформацій : дис. …д-ра мистецтва : 025 / Мельниченко Максим Вікторович ; Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського ; Міністерство культури України та інформаційної політики. – Харків, 2024. – 139 с.
Keywords: сучасне баянне мистецтво, виконавські прийоми, жанрово-стильові трансформації, неофольклорні тенденції, твори для баяна, естрадно-джазова стилістика, українські композитори, баяніст, звуковий образ сучасного баяна, прийоми гри на баяні, якість музичного мислення, «стихія» сучасного баяна, музикування; contemporary the button accordion art, performance techniques, genre-style transformations, neo-folk tendencies, compositions for the button accordion, pop-jazz stylistics, Ukrainian composers, the button accordionist’s, sound image of the modern button accordion, the button accordion playing techniques, quality of musical thinking, “element” of modern the button accordion, musical performance