Розробка моделі інтелектуального безпечного середовища засобами технології інтернет речей (internet of things) - Роганов, Максим Л.; Роганов, Максим (My University, 2021)
В статті розглядаються питання впровадження сучасної концепції Інтернет речей (Іnternet of things) на базі IoT-платформи для створення безпечного середовища, яке забезпечує безпеку, комфорт і ресурсозбереження для всіх користувачів. Безпека людей – це важливий фактор, до якого не можна підходити «формально». Він повинен визначати, як система реагує на присутність певних вразливих категорій людей: немовлят, дітей дошкільного віку, вагітних жінок, людей з обмеженими можливостями тощо. Для них існують специфічні обмеження, незалежно від приміщення і тих людей, що там знаходяться. Визначено, що недоліком технології управління «SMART будинком» за профілями є можливість ненавмисного нанесення шкоди певним категоріям людей. На прикладі «SMART будинку» показано, як за допомогою розробленої моделі інтелектуального динамічного синтезу профілів користувачів можна забезпечити компроміс між комфортом і безпекою. Сучасна система безпечного середовища повинна вміти приймати рішення в кожній конкретній ситуації і підлаштовуватися під певні категорії, знаходячи компроміс (з огляду на пріоритети профілів і обмеження). Запропонована модель гнучкого управління параметрами устаткування в системі «SMART будинок» з підвищеним ступенем комфорту і безпеки за рахунок динамічного синтезу компромісного профілю користувача є варіативною і може бути впроваджена в будь якому приміщені, наприклад у дитячих садках, закладах освіти тощо. Ця модель є відкритою системою і може корегуватися і вдосконалюватися відповідно до конкретних умов.
Роганов М. Л. Розробка моделі інтелектуального безпечного середовища засобами технології інтернет речей (internet of things) / М. Л. Роганов, М. М. Роганов // Духовний розвиток особистості : методологія, теорія і практика, 2021. – Вип. 1 (100). – С. 169–178.
Keywords: нтернет речей, «SMART дім», безпечне середовище, динамічний синтез, профілі користувачів, компроміс; Internet of Things, SMART home, secure environment, dynamic synthesis, user profiles, compromise.