Теоретичний аналіз з питань діяльності інклюзивно-ресурсних центрів - Калініна , Тетяна; Яцинік , Алла (My University, 2024)
У статті висвітлені питання діяльності інклюзивно-ресурсного центру основною метою якого є забезпечення доступності та високої якості освіти для дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивному середовищі. Основний акцент зроблено на системі психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами, проблемі організації та змісту оптимального психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами. Також у сучасних умовах розвитку освіти вирішальну роль відіграє її кадрове забезпечення. Розглянуто основні посади в інклюзивно-ресурсному центрі для надання психолого-педагогічних та кoрекційно-розвиткових послуг. Увага приділена питанням якості кадрового забезпечення інклюзивно-ресурсного центру, а саме високий рівень професійної компетенції фахівців, належна підготовка та перепідготовка, регулярність підвищення свого професійного рівня.
Keywords: діти з особливими освітніми потребами; нклюзивно-ресурсний центр; психолого-педагогічний супровід; індивідуальна програма розвитку; команда; children with special educational needs; inclusive resource center; psychological and pedagogical support; individual development program; team