Підготовка майбутніх вихователів до професійної діяльності в контексті інклюзивної освіти - Пасічник, Світлана; Савченко, Людмила (My University, 2024)
Підготовка майбутнього вихователя закладу дошкільної освіти до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами є пріоритетним завданням держави та суспільства в умовах сьогодення. Такий контингент дітей має можливість отримувати освіту в закладах різних типів, що забезпечує їх повноцінну соціалізацію та взаємодію з усіма учасниками освітнього процесу. Трансформація та реформування процесу сучасної освіти має безпосередній вплив на підготовку майбутніх фахівців до здійснення освітньої діяльності в закладі дошкільної освіти в інклюзивних групах, що виявляється в оновленні змісту, видів, форм роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. У статті обґрунтовано теоретико-методичні аспекти підготовки майбутніх вихователів до професійної діяльності в умовах інклюзивної освіти. Здійснено аналіз психолого-педагогічної літератури, нормативно-правової бази щодо підготовки фахових молодших бакалаврів до інклюзивного навчання дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами. Представлено систему роботи, що спрямована на формування спеціальних компетентностей у здобувачів спеціальності 012 Дошкільна освіта в закладі фахової передвищої освіти до реалізації завдань інклюзії. Висвітлено особливості підготовки майбутніх фахівців до психологічної, методичної та інформаційної підтримки всіх учасників освітнього процесу в галузі дошкільної освіти в інклюзивному середовищі.
Keywords: підготовка майбутніх вихователів; професійна діяльність; інклюзивна освіта; діти з особливими освітніми потребами; інклюзивне навчання; спеціальні компетентності; training of future educators; professional activity; inclusive education; children with special educational needs; special competences