Мотиваційні фактори професійного самовизначення осіб з порушеннями інтелекту - Бровченко, Анастасія; Хижняк, Марина; Джаббарова, Лілія (My University, 2021)
У статті аналізується проблема професійного самовизначення осіб з порушеннями інтелекту, яке відбувається в старших класах школи або після її закінчення. В статті наголошується, що одним із основних факторів, що визначає особливості вибору майбутньої професії та слідування обраному шляху, є структура та специфіка мотиваційної сфери досліджуваної категорії молодих людей, а конкретно – їх трудова мотивація. Авторами описані прояви мотиваційної сфери осіб з порушеннями інтелекту та деякі особливості її розвитку під впливом освітнього середовища. Відзначається, що дослідженню її у спеціальній освіті приділялася недостатня увага, що особливо стосується питань формування саме трудової мотивації та її впливу на процес самовизначення молодої людини, яка повинна знайти своє місце у соціумі. В статті проведений аналіз деяких мотиваційних факторів, які визначають розвиток дитини з порушеннями інтелекту в дорослу самостійну особистість, здатну до прийняття зважених і конструктивних рішень щодо власного трудового життя, що є задачею достатньо складною, зважаючи на інтелектуальну недостатність осіб цієї категорії, але здійсненною за умови організації комплексної корекційної психолого-педагогічної профорієнтаційної роботи з ними. Перелічені провідні мотиви вибору професії у молоді з інтелектуальними порушеннями, які в цілому співпадають з мотивами їх однолітків, які розвиваються нормально, але мають певну специфіку, що визначається особливостями мотивації взагалі та інтелектуальними вадами, притаманними досліджуваній категорії старшокласників або випускників шкіл. Описані деякі проблеми, що виникають в процесі професійного самовизначення молоді, починаючи з формування трудової мотивації, потім вибору професійного спрямування і, нарешті, на початку трудового життя. Авторами проведений аналіз мотиваційних чинників, що визначають вибір подальшої форми навчання чи початку трудового життя у молоді з інтелектуальними порушеннями після закінчення школи. Відзначено, що кінцевою метою освітнього закладу є підготовка учнів з інтелектуальними порушеннями до самостійного і свідомого вибору професії, в якій кожен з них має можливість реалізуватися як особистість, отримуючи задоволення не тільки від винагороди за працю, а й від процесу.
Бровченко А. К. Мотиваційні фактори професійного самовизначення осіб з порушеннями інтелекту / А. К. Бровченко, М. В. Хижняк, Л. В. Джаббарова // Вісник Львівського університету. Серія психологічні науки, 2021. – Вип. 9. – С. 50–57
Keywords: професійне самовизначення осіб з порушеннями інтелекту, мотиваційні фактори професійного самовизначення, мотиваційна сфера осіб з порушеннями інтелекту, мотиви вибору професії, професійна самореалізація; professional self-determination of people with intellectual disabilities, motivational factors of professional self-determination, motivational sphere of people with intellectual disabilities, motives for choosing a profession, professional self-realization