ФОРМУВАННЯ ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ РЕГІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ - Блудова, Юлія (My University, 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Сєверодонецьк, 2018. У дисертаційному дослідженні здійснено теоретичне узагальнення та практично вирішено проблему формування художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку, що знайшло своє відображення в теоретико-методологічному обґрунтуванні та експериментальної перевірці теоретичної моделі та методики виховання художньо-естетичного смаку у дітей молодшого шкільного віку засобами регіональної культурно-історичної спадщини. Визначено сутність та структуру художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку як здатність людини на основі естетичного досвіду та художньо-естетичних знань емоційно оцінювати естетичні властивості навколишнього світу та мистецтва, відрізняючи прекрасне від потворного, що знаходить своє вираження в естетичних інтересах, потребах, здатності до цілісного сприйняття творів мистецтва та отримання естетичної насолоду від спілкування з прекрасним (ідеалом); прагненні виражати власні почуття та переживання від сприйнятих естетичних об’єктів у художньо-творчій діяльності. Обґрунтовано особливості виховання художньо-естетичного смаків у дітей молодшого шкільного віку як сенситивного періоду залучення дитини до пізнання краси навколишнього світу для виховання емоційно-чуттєвої сфери; художньо-естетичне виховання молодших школярів представлено як цілісний педагогічний процес полісуб’єктної взаємодії педагогів і вихованців, заснований на спеціально організованій діяльності, спрямованій на інтеріоризацію естетичних цінностей з метою формування художньо-естетичної вихованості дитини. Визначено критерії, показники та рівні сформованості естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку засобами регіональної культурно-історичної спадщини та розроблено інструментарій діагностики сформованості цього феномену: спонукальний, ціннісно-орієнтаційний, пізнавальний, креативний. Розкрито виховний потенціал регіональної культурно-історичної спадщини як одного з дієвих засобів виховання художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку, що втілює досвід, норми, здобутки різних поколінь, відтворюють багатовікову історію розвитку суспільства Створено модель організаційно-методичної системи виховання художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку та експериментально перевірити її ефективність. Обґрунтовано методику художньо-естетичного виховання дітей молодшого шкільного віку засобами регіональної культурно-історичної спадщини та впроваджено її в практику естетичного виховання початкової школи, яка була спрямована: на підвищення художньо-естетичної культури учителів, керівників гуртків мистецтв; збагачення змісту навчально-виховного процесу початкової школи кращими зразками народного мистецтва; інтеграції естетичних знань у сферу позакласної діяльності молодших школярів, залучення учнів до активної самостійної художньої творчості, усвідомленого оцінювання творів народного мистецтва та набуття ними власного досвіду у створення художнього образу в художньо-естетичній діяльності.
Блудова Ю. О. Формування художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку засобами регіональної культурно-історичної спадщини : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.07 / Ю. О. Блудова ; Східноукр. нац. ун-т імені Володимира Даля. – Київ, 2018. – 22 с.
Keywords: художньо-естетичний смак, регіон, культурно-історична спадщина, формування художньо-естетичного смаку, молодший шкільний вік, зміст, форми і методи формування художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку; artistic and aesthetic taste, region, cultural and historical heritage, development of artistic and aesthetic taste, primary school children, content, forms and methods of development of primary school children; художественно-эстетический вкус, регион, культурно-историческое наследие, формирование художественно-эстетического вкуса, младший школьный возраст, содержание, формы и методы формирования художественно-эстетического вкуса детей младшего школьного возраста