ПЕДАГОГІЧНІ ФУНКЦІЇ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Хміль, Наталія (My University, 2018)
У статті порушується проблема визначення педагогічних функцій хмарних технологій у системі підготовки майбутніх учителів. На основі аналізу термінології, що використовується в науковій педагогічній літературі розкривається поняття «педагогічні функції хмарних технологій». Спираючись на різні підходи до обґрунтування функцій ІКТ в освіті, автором запропоновано власний погляд на виокремлення педагогічних функцій хмарних технологій. Розкрито характеристику навчальної, розвивальної, пізнавальної, диференціації комунікативної, навчання, виховної функції, формування індивідуалізації та інформаційно-цифрової компетентності. Зазначається, що застосування хмарних технологій в освітньому процесі сприяє його інтенсифікації. У цьому контексті вони виконують функції самоосвіти та саморозвитку, мотиваційну та поглиблення міжпредметних зв’язків. Розкрито суть функцій автоматизації інформаційно- методичного забезпечення навчального процесу, зокрема організаційно- координаційної, контролюючої та корегувальної функції. Зроблено висновки про те, що всі вони знаходяться в органічній єдності між собою та, доповнюючи одна одну, слугують методичною основою для визначення вимог до їх використання в системі підготовки майбутніх учителів.
Хміль Н. А. Педагогічні функції хмарних технологій у системі підготовки майбутніх учителів / Н. А. Хміль // Теорія і методика професійної освіти. – 2018. – Вип. 14. – URL : https://docs.wixstatic.com/ugd/2f377b_42506e885ea44b579797e83f49032bb0.pdf. – Назва з екрана
Keywords: педагогічні функції, хмарні технології, система підготовки, майбутні вчителі; pedagogical functions, cloud technologies, system of training, future teachers