ВИХОВАННЯ УЧНІВ ОСНОВНОЇ І СТАРШОЇ ШКОЛИ ЗАСОБАМИ ФОЛЬКЛОРИСТИЧНО-ЕТНОГРАФІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Семенова, Мирослава (My University, 2005)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. – Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля. Луганськ, 2005. У дисертації розглядається проблема всебічного виховання учнів основної і старшої школи на основі вивчення, засвоєння, дослідження української традиційної народної культури та відтворення найкращих зразків народного мистецтва. Висвітлено результати аналізу наукової літератури з проблеми, подано методологічні основи засвоєння традиційної народної культури. Здійснено історико-теоретичний аналіз сутності фольклористично-етнографічної діяльності, виявлено вимоги до її організації. Розроблена і експериментально апробована методика виховання школярів засобами фольклористично-етнографічної діяльності, що складається з їхньої навчально-пізнавальної, експедиційної, науково-дослідної, виконавської, художньо-практичної діяльностей. Така цілеспрямована діяльність сприяє всебічному розвитку школярів і забезпечує їх етнізацію.
Keywords: виховання, фольклористично-етнографічна діяльність, навчально-пізнавальна, експедиційна, науково-дослідна, виконавська, художньо-практична діяльність, традиційна народна культура, етнокультурний центр; education, bringing up; folkloristic and ethnographic activity; ethnic and cultural centre; traditional ethnic culture; expeditional, educational-cognitive, performing, scientific-research, artistic-practical activities; фольклористически-етнографическая деятельность, учебно-познавательная, экспедиционная, исполнительская, художественно- практическная деятельность, традиционная народная культура, этнокультурный центр