Формування здорового способу життя наркозалежних у процесі їх реабілітації - Тарасенко, Неллі; Чернецька, Юлія; Замазій, Юлія (My University, 2023)
У статті висвітлено основні аспекти процесу формування здорового способу життя наркозалежних у процесі їх реабілітації. Підкреслюється, що формування здорового способу життя наркозалежних реабілітантів уможливлюється за умови упровадження у процес їх реабілітації відповідних форм та методів, серед яких пріоритетне місце належить традиційним (тренінги, спортивні змагання, бесіди, ігри-драматизації, диспути, лекції, семінари, роз’яснення, переконання, позитивний і негативний приклади, вправи контролю і самоконтролю тощо) та інноваційним (флеш-моби, форум-театри, ігротеки, аналіз соціальних ситуацій з морально-етичним характером, Інтернет-акції, ситуаційно-рольові ігри, «відкриті трибуни», «мозкові атаки» тощо), які є інтерактивними та цікавими для зазначеної категорії осіб, здатними активізувати бажання до участі в них та максимально зорієнтовані на формування здорового способу життя. Розкрито питання етапів реалізації (від простих, що мають потенціал активізувати цікавість реабілітантів до участі в них та не потребують особливої концентрації уваги до складних, що потребують зосередженості та уваги) та спрямованості (формування мотиваційної, когнітивної, ціннісно-емоційної та поведінкової сфер шляхом надання інформації щодо питань здоров’я та здорового способу життя, сприяння усвідомленню, що здоров’я є вищою особистісною цінністю та формування відповідальності за власний спосіб життя, стимулювання до конкретних дій у напрямі ведення здорового способу життя) кожного з репрезентованих форм та методів.
Keywords: наркозалежні; реабілітація; здоровий спосіб життя; формування здорового способу життя; форми та методи; drug addicts; rehabilitation; healthy lifestyle; formation of a healthy lifestyle; forms and methods