Формування та розвиток цифрової компетентності педагога в системі навчання впродовж життя – вимога часу - Харківська, Алла Анатоліївна (My University, 2020)
У статті проаналізовано феномен діджиталізації, що стрімко охоплює майже всі сфери діяльності дорослої людини. Мова йде про цифрову економіку, діджиталізацію виробництва, фінансової сфери, бізнесу та професій. В епіцентрі діджиталізації перебуває й освіта. Наразі відбувається найважливіша трансформація сьогодення – перехід із офлайн до онлайн-режиму або діджиталізація. Глобальна діджиталізація має значний вплив на підвищення вимог до педагогічних кадрів. Педагог, який не володіє сучасними цифровими технологіями та не може використовувати їх у своїй професійній діяльності, навряд зможе забезпечити якість освітнього процесу. Це актуалізує проблему підвищення рівня цифрової компетентності педагога відповідно до завдань модернізації освіти. Дослідження присвячено проблеміформування та розвитку однієї з ключових компетентностей педагогів – цифрової. Проаналізовано сутність понять «компетентність», «компетенція», різні підходи щодо визначення цифрової компетентності педагогів.
Харківська А. А. Формування та розвиток цифрової компетентності педагога в системі навчання впродовж життя-вимога часу / А. А. Харківська // Проблеми інженерно-педагогічної освіти : зб. наук. пр. / Укр. інж.-пед. акад. – Харків : Вид-во УІПА, 2020. – № 66. – С. 98-105
Keywords: навчання впродовж життя, діджиталізація, цифрова компетентність, цифрові технології, педагог, здобувач освіти; lifelong learning, digitalization, digital competence, digital technology, educator, learner