ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ ІЗ ЗАГАЛЬНИМ НЕДОРОЗВИТКОМ МОВЛЕННЯ - Геращенко, Марина (My University, 2019)
Актуальність та доцільність проблеми дослідження, обраної М. Геращенко, не викликає сумнівів з багатьох міркувань. Перш за все, модернізація спеціальної освіти в Україні характеризується посиленою увагою до поглибленого вивчення особливостей мовленнєвого розвитку дітей із загальним недорозвитком мовлення з метою забезпечення індивідуальної траєкторії розвитку кожної дитини. У зв’язку з цим виникає необхідність пошуку шляхів формування розвитку зв’язного мовлення у процесі ігрової діяльності у дітей із загальним недорозвитком мовлення. З огляду на вищенаведене, магістерська робота Марини Геращенко, є безумовно, актуальною. У дослідженні було зазначено, що оскільки процес розвитку зв’язного мовлення дітей в мовленнєво-ігровій діяльності став ефективним завдяки особливій організації освітньо-мовленнєвого простору, в якому взаємодіяли різні види діяльності (мовленнєва, навчальна, комунікативна, ігрова), а домінантною виступила мовленнєво-ігрова діяльність, де ігрова як провідний вид діяльності дошкільників виступала позитивно-емоційним стимулом мовленнєвого розвитку дітей. Результати проведеного дослідження дають підставу вважати, що визначені завдання реалізовано, мета досягнута, сукупність отриманих наукових положень має важливе значення для спеціальної освіти.
МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА (Аннотація)
Keywords: агальне недорозвинення мовлення, мовленнєва діяльність , навчальна діяльність, комунікативна діяльність, ігрова діяльність, зв’язне мовлення, діалогічне мовлення, монологічне мовлення; general underdevelopment of speech, speech activity, educational activity, communicative activity, game activity, connected speech, dialogic speech, monologue speech