Логопедичні технології подолання заїкання у дошкільному і шкільному віці - Долженко, С. Г.; Адам, А. Е.; Цегельник, Т. М.; Мантулєнко, Марія; Ільченко, Оксана (My University, 2025)
Сучасні технології та інноваційні підходи в логопедії відкривають нові можливості для корекції заїкання у дітей та дорослих. Вони включають в себе використання новітніх технологій, інтерактивних засобів навчання, спеціалізованих програм та електронних додатків, що допомагають у процесі корекції. Використання спеціальних програм для тренування мовленнєвих навичок стало одним з популярних методів у подоланні заїкання. Ці програми сприяють розвитку мовлення за допомогою інтерактивних вправ, що дає можливість учням працювати з інтерфейсом у зручний для них час. Діти можуть навчатися через гейміфікацію, виконуючи завдання та отримуючи зворотний зв’язок у реальному часі. Прогноз щодо подолання заїкання залежить від різних факторів, включаючи вік дитини, своєчасність діагностики, інтенсивність корекційної роботи та психологічний стан дитини. Найкращі результати досягаються при комплексному підході, який включає логопедичні заняття, психологічну підтримку та використання сучасних технологій.
Keywords: заїкання; корекційна робота; порушення темпо-ритмічної сторони мовлення; діагностика; логопедичні технології; сучасні технології; stuttering; correctional work; violation of the tempo-rhythmic aspect of speech; diagnostics; speech therapy technologies; modern technologies