Педагогічні умови розвитку комунікативної компетентності у молодших школярів - Євдокименко, Дарина (My University, 2024)
Магістерська робота складається з двох розділів. У першому розділі представлено теоретичне вивчення питання формування комунікативної компетентності у молодших школярів. Здійснено аналіз основних підходів до розуміння суті комунікативної компетентності. Встановлено доцільність використання ідей особистісно-орієнтованої освітньої парадигми у вирішенні питання розвитку комунікативної компетентності. На основі аналізу змісту складових комунікативної компетентності теоретично обґрунтовано можливість використання групової навчальної діяльності для розвитку комунікативної компетентності у молодших школярів. У другій частині представлено результати проведеного педагогічного експерименту з перевірки гіпотези дослідження. Надано опис діагностичних процедур з вивчення стану сформованості комунікативної компетентності у молодших школярів та описано результати впровадження групової навчальної діяльності. The master's thesis consists of two sections. The first chapter presents a theoretical study of the formation of communicative competence in younger schoolchildren. An analysis of the main approaches to understanding the essence of communicative competence was carried out.The expediency of using the ideas of a person-oriented educational paradigm in solving the issue of the development of communicative competence has been established. Based on the analysis of the content of the components of communicative competence, the possibility of using group educational activities for the development of communicative competence in younger schoolchildren is theoretically substantiated. The second part presents the results of the conducted pedagogical experiment to test the research hypothesis. A description of diagnostic procedures for studying the state of formation of communicative competence in junior high school students is given, and the results of the implementation of group educational activities are described.
Keywords: комунікативна компетентність; особистісно орієнтоване навчання; групова діяльність; communicative competence; person-oriented learning; group activity