Формування готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в умовах інклюзивної освіти - Волкова, Катерина (My University, 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка. – Суми, 2017. У дисертації виявлено ступінь розробленості проблеми формування готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в умовах інклюзивної освіти. Визначено сутність та компоненти готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в умовах інклюзивної освіти. Розроблено модель формування готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в умовах інклюзивної освіти. Теоретично обґрунтовано педагогічні умови формування готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в процесі інклюзивної освіти: формування позитивної мотивації у майбутніх учителів початкових класів щодо прояву педагогічної творчості в оцінювальній діяльності в умовах інклюзивної освіти; корекція на основі контекстного підходу змісту навчальних дисциплін щодо формування у майбутніх учителів початкових класів уявлення про специфіку оцінювальної діяльності в умовах інклюзивної освіти; активізація суб’єкт-суб’єктної взаємодії учасників освітнього процесу через упровадження інноваційних методів та форм підготовки майбутніх учителів початкових класів до роботи в умовах інклюзивної освіти. Експериментально перевірено ефективність педагогічних умов формування готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в процесі інклюзивної освіти.
Волкова К. С. Формування готовності майбутніх учителів початкових класів до оцінювальної діяльності в умовах інклюзивної освіти : автореф. дис. … канд. пед. наук: 13.00.04 / К. С. Волкова ; Сумскій держ. пед. ун-т імені А. С. Макаренко. – Суми, 2017. – 24 с.
Keywords: оцінювальна діяльність, майбутній учитель початкових класів, процес інклюзивної освіти, формування готовності до оцінювальної діяльності, педагогічні умови, модель; evaluation activity, future primary school teacher, inclusive education, formation of readiness for evaluation activity, pedagogical conditions, model.; оценочная деятельность, будущий учитель начальных классов, процесс инклюзивного образования, формирование готовности к оценочной деятельности, педагогические условия, модель