Ритуальні комплекси салтово-маяцького селища П'ятницьке-І - Квітковський, Віктор (My University, 2017)
Однією із найважливіших проявів культури будь-якого народу є релігійні уявлення, які відображаються в культових та ритуальних діях. Вони, в свою чергу, відбиваються в матеріальній культурі й можуть бути досліджені за допомогою археологічної науки. На пам’ятниках лісостепової зони салтово-маяцької культури (VIII – Х ст.) за майже столітнє її вивчення було досліджено цілий ряд подібних комплексів на поселеннях, які проливають світло на релігійні уявлення, культи й обряди їх мешканців. Проведене дослідження засвідчило, що ранньосередньовічне населення селища П’ятницьке І мало усталену ритуальну практику жертвоприношень людей, коней і собак. Всі розглянуті комплекси мають аналогії на різних поселенських пам’ятниках СМК, що говорить про спільність релігійних поглядів її носіїв.
Квітковський В. І. Ритуальні комплекси салтово-маяцького селища П'ятницьке-І / В. І. Квітковський // В.К. Міхеєв. Учні та послідовники до 80-річчя з дня народження. – Харків : ТОВ РА «Ірис», 2017. – С. 52–70
Keywords: салтово-маяцька культура, культові дії, ритуальні комплекси, жертвоприношення; салтово-маяцкая культура, культовые действия, ритуальные комплексы, жертвоприношення; Saltol-Mayatsk culture, ceremonial act, ritual complex, scarification