Торгівля цукром на Лівобережній Україні наприкінці ХIХ – на початку ХХ століття. - Олянич, Валентина (My University, 2020)
У статті показані обсяги торгівлі цукром на Лівобережній Україні, її динаміка та частка у загальноукраїнському та загальноімперському ринку. Висвітлено особливості роздрібної, оптової торгівлі, ролі купців-посередників у функціонуванні ринку цукру, у оперуванні виробничими, логістичними та збутковими ризиками. Це призводило до значних коливань цін продукції та подальшої необхідності державного регулювання цін цукрової продукції. Показано функціонування ярмаркової та біржової торгівлі, як і значні обсяги «сірого», неурахованого у біржових бюлетнях збуту. Урядове регулювання ціни на цукор відіграло позитивне значення і в його збуті, відчутному зниженні цін та збільшенню споживання.
Олянич В. В. Торгівля цукром на Лівобережній Україні наприкінці ХIХ – на початку ХХ століття / В. В. Олянич // П’яті Череванівські наукові читання (на пошану професора А. С. Череваня): збірник наукових статей. - Випуск V. - Полтава : ПНПУ ім.і В. Г. Короленка, 2020. С. 19-26.
Keywords: торгівля цукром, ярмарки, біржова торгівля, державне регулювання, логістика збуту цукру; sugar trade, fairs, exchange trading, state regulation, logistics of sugar sales; торговля сахаром, ярмарки, биржевая торговля, государственное регулирование, логистика сбыта сахара