Підвищення результативності роботи вчителя початкових класів засобами удосконалення управління освітнім процесом - Хлистун, Світлана (My University, 2018)
Питання підвищення результативності роботи вчителів початкових класів є надзвичайно актуальним, оскільки від результативності роботи вчителя залежить рівень знань, вмінь та навичок учнів початкової школи, а також успішність подальшого навчання дітей. Однак темпи й глибина перетворень не задовольняють потреб суспільства, держави та особистості. В Україні мають забезпечуватися прискорений, випереджувальний інноваційний розвиток освіти, а також умови для всебічного розвитку, самоствердження й самореалізації особистості упродовж усього життя. Предметом дослідження стали засоби удосконалення управління навчально-виховним процесом у початковій школі як чинник підвищення результативності роботи вчителя початкових класів. На основі аналізу наукових джерел теоретично обґрунтовано основні педагогічні категорії, проаналізовано науково-педагогічну літературу з проблеми підвищення результативності роботи вчителя засобами удосконалення управління освітнім процесом. Розроблено критерії та показники дослідження, визначено рівні результативності роботи вчителів початкових класів. Експериментально перевірено вплив засобів удосконалення управління навчально-виховним процесом на підвищення результативності роботи вчителів початкових класів. Застосування вчителями експериментальної групи в ході педагогічної роботи сформованих знань, умінь, навичок організовувати навчально-виховний процес, уміння аналізувати й виправляти власні помилки, застосовувати тільки ефективні методи й засоби на уроках, аналізувати наукову й методичну літературу, прагнути саморозвитку й самоосвіти виявили, що впроваджені засоби сприяють підвищенню результативності роботи вчителя.
Хлистун С С. Підвищення результативності роботи вчителя початкових класів засобами удосконалення управління освітнім процесом : магістерська робота / С. С. Хлистун ; наук. керівник Мирослава Семенова. – Харків, 2018.
Keywords: вчитель початкової школи, результативність роботи вчителя, засоби управління, менеджмент в освіті; primary school teacher, teacher's performance, management tools, management in education; учитель начальной школы, результативность работы учителя, средства управления, менеджмент в образовании