Особливості профілактики інтернет-залежності у старшокласників - Дмитренко, Катерина; Прокопенко, Альона (My University, 2023)
У статті авторами на основі аналізу науково-педагогічної, методичної та спеціальної літератури проаналізовано основні аспекти прояву Інтернет-залежності. Автори наголошують, що підлітковий вік є критичним періодом для формування особистості, яка здатна впоратися із проблемами, що можуть виникнути у дорослому житті, занурюючись у віртуальний світ, старшокласники компенсують недоліки своєї самооцінки, вправно справляються із віртуальними проблемами, які не спроможні вирішити в реальності. У процесі дослідження даної проблематики авторами було проведено анонімне опитування серед старшокласників та встановлено, що у більшість із них є прояви Інтернет залежності, адже вони проводять більше ніж 6 годин за комп’ютером та іншими гажетами занурюючись у віртуальний світ соціальних мережах. Автори роблять припущення, що здійснення соціально-профілактичної роботи щодо профілактики Інтернет-залежності за різними напрямами повинне включати проведення додаткових виховних заходів, які направлені на ознайомлення старшокласників щодо згубного впливу надмірного використанні Інтернет-мережі (індивідуальні та групові бесіди, коучинги, вебінари тощо). Встановлено, що невід’ємною складовою профілактики Інтернет-залежності є робота із батьками дітей, які мають опинилися під впливом віртуальної мережі. Автори приходять до висновку, що проблема профілактики Інтернет залежності серед старшокласників залишається актуальною й на часі. Особливістю профілактики даної залежності є спільна робота педагогічного колективу закладу загальної середньої освіти та батьків, які повинні першочергово уникнути даної адитивної поведінки та проводити профілактичні заходи щодо унеможливлення виникнення її проявів. Перспективи подальшого дослідження автори вбачають у розробці системи профілактичних заходів щодо попередження виникнення Інтернет-залежності у старшокласників.
Keywords: Інтернет-залежність; старшокласники; соціальні мережі; віртуальне середовище; профілактика; соціально-педагогічна профілактика; Internet addiction; high school students; social networks; virtual environment; prevention; socio-pedagogical prevention