Комунікативні бар’єри підлітків із тяжкими порушеннями мовлення: теоретичний вимір дослідження - Балинська, Марина (My University, 2024)
В статті проаналізовано наукові та теоретичні джерела щодо проблеми спілкування, підліткового віку, особливостей спілкування у підлітковому віці, труднощів, що можуть виникати в процесі спілкування, бар’єрів та освітніх труднощів у підлітків із тяжкими порушеннями мовлення. Обґрунтовано, що спілкування є важливим процесом, що пронизує усі сфери життя людини. Виокремлено підходи до вивчення психології спілкування та міжособистісних стосунків у підлітковому віці. Адже саме у цьому віковому періоді спілкування набуває особливого значення. Розглянуто проблему комунікативних бар’єрів в процесі міжособистісного спілкування підлітків, як певних перепон, що перешкоджають чи не дозволяють відбутися ефективній комунікативній дії. Проаналізовано особливості прояву, функції, види комунікативних бар’єрів та чинники, що на них впливають. Теоретично обґрунтовано типологію комунікативних бар’єрів у підлітків із тяжкими порушеннями мовлення: мотиваційно-ціннісні, емоційні, мовленнєві та соціально-поведінкові. Проблему подолання бар’єрів розглянуто через призму політики безбар’єрності, що є національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні. Головною ідеєю є створення середовища, в якому буде комфортно всім, у тому числі учасникам освітнього процесу з особливими освітніми потребами. Особливості бар’єрів у підлітків із тяжкими порушеннями мовлення, як категорії осіб з особливими освітніми потребами, розглянуто в ключі освітніх труднощів, що можуть виникати під час освітнього процесу та заважати успішному опануванню знань, взаємодії та комунікації.
Балинська М. В. Комунікативні бар’єри підлітків із тяжкими порушеннями мовлення: теоретичний вимір дослідження / М. В. Балинська // Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови : науково- методичний збірник, 2024. – Вип. 24. – С. 11–32.
Keywords: спілкування, бар’єри, комунікативні бар’єри, безбар’єрність, тяжкі порушення мовлення, підлітки, особливі освітні потреби; communication, barriers, communication barriers, barrier-free, severe speech disorders, teenagers, special educational needs