Вплив занять оздоровчої аеробіки із використанням вправ з єдиноборств на фізичну підготовленість студенток - Синиця, С. В.; Синиця, Т. О.; Шестерова, Людмила; Пятницька, Дарья (My University, 2024)
Мета: дослідити вплив занять оздоровчої аеробіки із застосуванням вправ з різних видів єдиноборств на фізичну підготовленість студенток. Матеріал та методи. Для досягнення мети дослідження були застосовані такі методи: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічний експеримент, метод контрольних вправ (тестування), педагогічне спостереження, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь студентки 1 та 2 курсів (n=42), які відвідують заняття з оздоровчої аеробіки. Студентки були розподілені на експериментальну (n=21) та контрольну групи (n=21). Результати: порівняння показників фізичних якостей на початку експерименту свідчить про відсутність достовірності відмінностей між ними (р>0,05). В процесі експерименту було вивчено особливості методики проведення занять з оздоровчої аеробіки. Розроблено зміст занять для студенток з включенням вправ з різних видів єдиноборств. До їх змісту було включено спеціальні імітаційні вправи (хук, джеб, аперкот тощо) використовувалося додаткове обладнання з різних видів єдиноборств (бокс, тайський бокс, кікбоксинг). Заняття проводились тричі на тиждень тривалістю 60 хвилин. На кожному занятті розучувалась комбінація вправ на 64 рахунки. Впровадження в заняття з оздоровчої аеробіки імітаційних вправ з різних видів єдиноборств позитивно вплинуло на результати повторного тестування студенток експериментальної групи. Наприкінці експерименту у вправах згинання і розгинання рук в упорі лежачи, нахил тулуба вперед з положення сидячи та піднімання тулуба в сід за 1 хв. результати змінилися статистично достовірно (р0,05), хоча відзначається невелика тенденцію до позитивних змін. Висновки. Встановлено, що застосування в заняттях з оздоровчої аеробіки імітаційних вправ з різних видів єдиноборств, спрямованих не тільки на розвиток аеробних здібностей, а й на оволодіння та вдосконалення техніки рухів з боксу, кікбоксингу та тайського боксу, позитивно впливає на розвиток фізичних якостей студенток. Виявлено, що у результаті відвідування занять у студенток відбулося достовірне покращення показників гнучкості та сили рук і черевного пресу (р0,05)
Вплив занять оздоровчої аеробіки із використанням вправ з єдиноборств на фізичну підготовленість студенток / С. В. Синиця, Т. О. Синиця, Л. Є. Шестерова, Д. В. Пятницька // Єдиноборства. – 2024. – №1 (31). – С. 92-102
Keywords: оздоровча аеробіка, єдиноборства, фізична підготовленість, вправи, комплекс, імітація, рухові здібності; health aerobics, martial arts, physical fitness, exercises, complex, imitation, motor skills