Еволюція термінології у фітнес-індустрії: від класики до сучасності - Школа, Олена; Фоменко, Олена (My University, 2024)
У статті проведено аналіз еволюції термінології у фітнес-індустрії від античних часів до сучасності. Проведено дослідження впливу соціокультурних трансформацій та наукових досягнень на розвиток термінів у цій сфері. Автори статті звертають увагу на актуальні тенденції в фітнес-термінології, такі як функціональний тренінг, кроссфіт, інтервальні тренування високої інтенсивності (HIIT) й бодіпозитивність. Зокрема, вивчаються історичні контексти, які впливали на формування та зміну термінів у цій галузі, уключаючи грецьку гімнастику, ренесансні ідеї про фізичну культуру та вплив масової культури. Подається аналіз ключових досліджень і підходів, що сприяють формуванню сучасного розуміння термінологічного арсеналу у фітнесі. Висновки підкреслюють важливість розуміння еволюції термінології для практиків і дослідників фітнес-індустрії, а також визначають перспективи подальших досліджень для кращого розуміння сучасних тенденцій у фітнесі та їхнього впливу на здоров’я та фізичну активність. Зазначається вплив соціокультурних і технологічних факторів на розвиток термінології, а також необхідність подальших наукових розвідок у зв’язку зі зростанням глобалізації, поширенням технологічних інновацій та постійними змінами в способах фітнесу. This article analyzes the evolution of terminology in the fitness industry from ancient times to the present day. Research has been conducted on the influence of sociocultural transformations and scientific achievements on the development of terms in this field. The authors of the article pay attention to current trends in fitness terminology, such as functional training, crossfit, high-intensity interval training (HIIT), and body positivity. In particular, historical contexts that have influenced the formation and change of terms in this area are considered, including Greek gymnastics, Renaissance ideas about physical culture, and the influence of mass culture. The analysis of key research and approaches contributing to the formation of a modern understanding of the terminological arsenal in fitness is presented. The conclusions emphasize the importance of understanding the evolution of terminology for practitioners and researchers in the fitness industry, as well as identify prospects for further research for a better understanding of current trends in fitness and their impact on health and physical activity. The influence of sociocultural and technological factors on the development of terminology is noted, as well as the need for further scientific research in connection with the growing globalization, spread of technological innovations, and constant changes in fitness methods.
Школа О. Еволюція термінології у фітнес-індустрії: від класики до сучасності / Олена Школа, Олена Фоменко // Evolution of terminology in pedagogical science: from the classics to the present: international collective monograph / edited by G. F. Ponomarova, A. A. Kharkivska, L. O. Petrychenko and other; Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian Pedagogical Academy» of Kharkiv Regional Council. – Publishing house OKTAN PRINT s.r.o., 2024. – С. 804-819
Keywords: фітнес, термінологія, еволюція, історія, сучасність, соціокультурні зміни, наукові дослідження, глобалізація, технології, функціональний тренінг, кросфіт, HIIT, міофасціальний реліз, бодіпозитивність; fitness, terminology, evolution, history, present, socio-cultural changes, scientific research, globalization, technology, functional training, crossfit, hiit (high-intensity interval training), myofascial release, body positivity