Змістовно-процесуальний етап реалізації технології формування індивідуального стилю професійної діяльності у майбутніх вихователів - Чаговець, Алла; Колосова, Світлана; Сирова, Юлія (My University, 2020)
У статті розкриті особливості формування індивідуального стилю професійної діяльності майбутнього вихователя як умова якісної професійної підготовки. Проаналізовано психолого-педагогічну літературу, визначено актуальність даної проблеми в сучасних дослідженнях. Визначено сутність поняття «індивідуальний стиль професійної діяльності майбутнього вихователя». Розглянуто питання реалізації змістовно-процесуального етапу технології формування індивідуального стилю професійної діяльності в майбутніх вихователів дітей дошкільного віку. З’ясовано, що даний етап розподілений на два під етапи. Визначено зміст цих етапів. Розкрито методику проведення змістовно-процесуального етапу експериментального дослідження. Охарактеризовано поняття «еталон» та визначено послідовність створення еталону індивідуального стилю професійної діяльності сучасного вихователя. Проведений порівняльний аналіз еталонів особистості вихователя між студентами експериментальних груп й експертами (досвідченими педагогами) та встановлено, що розуміння понять властивостей особистості потребує відповідної корекції та педагогічного впливу в освітньому процесі. Встановлено, що метою другого підетапу є створення власного педагогічного еталону (власного іміджу) і трансформація кожного студента своїх індивідуальних можливостей щодо його досягнення. З’ясовано, що формування індивідуального стилю педагогічної діяльності майбутнього вихователя пов’язане зі створенням його індивідуального педагогічного іміджу. Визначено поняття «імідж». Встановлено, що ефективним організаційно-методичним інструментарієм реалізації впровадженої технології стали такі форми і методи роботи як проблемні лекції, практичні, семінарські та тренінгові заняття, рольові ігри, дискусії, вікторини, творчі студентські проекти, бесіди з елементами дослідження, консультації, електронне портфоліо, спостереження, анкетування, опитування, творчі завдання, майстер-класи. З’ясовано, що активні форми проведення занять є більш продуктивними та підвищують ефективність процесу формування індивідуального стилю професійної діяльності.
Чаговець А. І. Змістовно-процесуальний етап реалізації технології формування індивідуального стилю професійної діяльності у майбутніх вихователів / А. І. Чаговець, С. В. Колосова, Ю. В. Сирова // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах :зб. наук.праць / Класичний приватний ун-т. – Запоріжжя, 2020. – Вип. 70. – Т.4. – С. 193-197.
Keywords: технологія, індивідуальний стиль педагога, професійна діяльність, змістовно-процесуальний етап, еталон, імідж; technology, individual style of a teacher, professional activity, content-procedural stage, standard, image; технология, индивидуальный стиль педагога, профессиональная деятельность, содержательно-процессуальный этап, эталон, имидж