Вплив занять загальної фізичної підготовки на рухову підготовленість юних тенісисток - Шестерова, Людмила; Синиця, Сергій; Синиця, Тет'яна (My University, 2022)
Сучасний великий теніс пред’являє високі вимоги до фізичної підготовленості гравців. Співвідношення об’єму фізичної і технічної підготовки з ростом спортивної майстерності не залишається постійним, а зростає у відсотковому відношенні. Враховуючи значущість фізичної підготовки для становлення техніки рухів, вважаємо за необхідне прослідкувати зміни в розвитку рухових якостей у юних тенісисток під впливом ЗФП. Метою роботи є виявити вплив занять ЗФП на фізичну підготовленість юних тенісисток 10 років. Матеріал і методи дослідження. Дослідження проводилося на базі спортивного клубу «Спорт & Корт» м. Харкова. В ньому взяли участь 8 спортсменок 10 років, які були розподілені на експериментальну та контрольну групи. Методи: аналіз та узагальнення літературних джерел, педагогічний експеримент, тестування, методи математичної статистики. Результати дослідження. Порівняння результатів юних тенісисток експериментальної та контрольної груп на початку дослідження свідчить, що достовірності розбіжностей між ними не існує (p≥0,05). За абсолютними величинами у спортсменок контрольної групи спостерігалися кращі показники швидкості та спритності. Аналіз результатів, отриманих у повторному тестуванні, свідчить, що у тенісисток експериментальної групи вони значно вищі, ніж у юних спортсменок контрольної групи. Достовірності відмінностей спостерігаються лише в показниках витривалості (p≤0,01). Висновки. Заняття ЗФП позитивно вплинули на рівень розвитку рухових здібностей юних тенісисток, тому можна рекомендувати їх до застосування в тренувальному процесі. За допомогою вправ, що запропоновані стимулюється розвиток швидкісних, швидкісно-силових, координаційних та силових здібностей, гнучкості і, особливо, витривалості у дівчат-тенісисток.
Шестерова Л., Синиця С., Синиця Т. Вплив занять загальної фізичної підготовки на рухову підготовленість юних тенісисток / Л. Шестерова, С. Синиця Т. Синиця // Спортивні ігри. – Харків, 2022. – №4(26). – С. 64-71
Keywords: Юні тенісистки; рухові якості; фізична підготовленість; Young tennis players; motor qualities; physical fitness