Гуманітаризація підготовки майбутніх педагогів фізико-математичного профілю. - Дригач, Тетяна (My University, 2014)
Дисертацію присвячено проблемі гуманітаризації підготовки майбутніх педагогів фізико-математичного профілю з позиції гуманітарних засад, до яких належать ідеї й положення гуманізму, антропософії, педоцентризму, прагматизму щодо визнання цінності людини як особистості, її права на свободу, щастя, розвиток здібностей; унікальності людини, визнанні зв’язку індивідуального досвіду людини із виявленням інтелектуальних і морально-етичних якостей; створення умов для самореалізації та саморозвитку особистості. У результаті проведеного дослідження уточнено суть поняття «гуманітаризація підготовки майбутніх педагогів фізико-математичного профілю». Теоретично обґрунтовано, запроваджено й експериментально перевірено технологію гуманітаризації підготовки майбутніх педагогів фізико-математичного профілю, реалізація якої здійснювалася на стимулювально-мотиваційному, змістово-процесуальному, гуманітарноособистісному етапах. Уточнено критерії (мотиваційно-ціннісний, когнітивнодіяльнісний, особистісно-рефлексивний) та відповідні показники готовності майбутніх педагогів до здійснення професійної діяльності на гуманітарних засадах.
Дригач Т. Г. Гуманітаризація підготовки майбутніх педагогів фізико-математичного профілю : автореф. дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 / Дригач Тетяна Григорівна; Харків. Нац. пед. ун-т ім. Г. С. Сковороди. – Харків, 2014. – 21 с.
Keywords: гуманітаризація, гуманізація, підготовка, майбутні педагоги, фізико-математичний профіль, готовність, професійна діяльність, гуманітарні засади; humanitarization, humanization, training, future teachers, Physical and Mathematical specialization, readiness, professional activity, humanitarian grounds