Ліплення як засіб розвитку тактильних відчуттів і моторики в дошкільному віці - Ярославцева, Мілена; Кир’яченко , Діана (My University, 2025)
У статті порушується проблема розвитку дрібної моторики та тактильних відчуттів у дітей дошкільного віку в процесі занять з ліплення. Зазначено, що заняття з ліплення є ефективною формою, в процесі якої розвиваються тактильні відчуття і дрібна моторика дітей. В роботі представлено опис пластичних матеріалів для ліплення, які можуть бути використані з дітьми раннього віку та дошкільного віку. Надані приклади занять з використанням різних пластичних матеріалів на теми «Зернятко для півника», «Осінь щедра дарунки несе». «Український глечик», в яких кратко визначена мета, матеріали та прийоми роботи з дітьми. Висвітлено важливість індивідуального підходу до дітей щодо формування певних технічних навичок ліплення. Акцентовано увагу на понятті «терапія руки», яке застосовується в процесі ліплення як прийом для корекції порушень моторики, допомагає покращити координацію рухів і функції пальців.
Keywords: ранній вік; дошкільний вік; дрібна моторика; тактильні відчуття; ліплення; пластичні матеріали; технічні навички ліплення; розвиток; координація рухів; терапія руки; early age; preschool age; fine motor skills; tactile sensations; modeling; plastic materials; technical modeling skills; development; coordination of movements; hand therapy