Емоційний інтелект як основа здоров’язбережувального освітнього середовища - Репко, Інна; Задорожня, Яна; Домніч, Тетяна (My University, 2025)
У роботі обґрунтовано значення емоційного інтелекту як ключової основи створення здоров’язбережувального освітнього середовища в сучасних умовах соціальної нестабільності та воєнних викликів в Україні. Проаналізовано наукові підходи до трактування поняття «емоційний інтелект», розкрито його структуру та основні компоненти. Окреслено роль емоційного інтелекту педагога у збереженні психічного здоров’я учасників освітнього процесу, профілактиці професійного вигорання та формуванні психологічно безпечного освітнього простору. Подано практичні рекомендації щодо розвитку емоційного інтелекту педагогів і здобувачів освіти як важливої умови підвищення якості освіти, адаптивності та стресостійкості особистості
Keywords: емоційний інтелект; здоров’язбережувальне освітнє середовище; психічне здоров’я; педагог; професійне вигорання; емоційна стійкість; emotional intelligence; health-preserving educational environment; mental health; teacher; professional burnout; emotional resilience