Культура безпеки життєдіяльності в процесі формування здорового способу життя - Пєнов, Вадим; Дехтярьова, Олена; Каденко, Ірина; Горлова, Олена; Бірюкова, Тетяна (My University, 2024)
У статті досліджено, що культура безпеки життєдіяльності є важливим аспектом, що впливає на формування здорового способу життя, і забезпечує систему знань, умінь та навичок, спрямованих на мінімізацію ризиків, збереження здоров'я та життя, а також сприяє гармонійному розвитку особистості в умовах сучасного суспільства. Вона інтегрує освітні, нормативно-правові, інфраструктурні, соціально-культурні та психологічні компоненти, які разом формують свідоме ставлення до особистої та громадської безпеки. Освітній аспект передбачає інформування та навчання населення основам безпеки і здоров'я, включаючи методи запобігання травмам та нещасним випадкам, основи медичних знань і навички реагування в екстремальних ситуаціях. Нормативно-правове регулювання забезпечує впровадження та дотримання правил і стандартів, що регламентують безпечну поведінку в різних сферах життєдіяльності. Інфраструктурні заходи включають створення і підтримку безпечних житлових, транспортних та громадських об'єктів. Соціально-культурні фактори сприяють формуванню суспільних норм і цінностей, які підтримують безпечну поведінку та здоровий спосіб життя, а психологічна підготовка допомагає розвивати навички самоконтролю, стресостійкості та критичного мислення для адаптації до умов підвищеного ризику. Здоровий спосіб життя є центральною складовою культури безпеки життєдіяльності. Він охоплює раціональне харчування, регулярну фізичну активність, дотримання режиму дня, забезпечення психологічного комфорту і відмову від шкідливих звичок. Збалансоване харчування дозволяє забезпечити організм усіма необхідними нутрієнтами, попереджуючи розвиток хронічних захворювань. Регулярна фізична активність сприяє зміцненню серцево-судинної системи, покращенню фізичної форми та загальному добробуту. Дотримання режиму дня, що включає регулярний сон і відпочинок, забезпечує відновлення сил і підтримку енергії, необхідної для активної життєдіяльності. Психологічний комфорт досягається через ефективне управління стресом і підтримку позитивних міжособистісних відносин, а відмова від шкідливих звичок, таких як тютюнопаління, зловживання алкоголем і наркотичними речовинами, сприяє збереженню здоров'я. Інтеграція культури безпеки життєдіяльності в освітній процес є критичною для формування усвідомленого ставлення до безпеки серед молодого покоління. Це досягається шляхом включення відповідних тем у навчальні програми, проведення спеціальних тренінгів та інформаційних кампаній, які сприяють розвитку необхідних знань і навичок для збереження здоров'я та безпеки в повсякденному житті. Таким чином, культура безпеки життєдіяльності, будучи частиною здорового способу життя, забезпечує комплексний підхід до збереження здоров'я, попередження ризиків та формування безпечного і гармонійного середовища для розвитку особистості
Культура безпеки життєдіяльності в процесі формування здорового способу життя / В. В. Пєнов, О. О. Дехтярьова І. В. Каденко, О. В. Горлова, Т. В. Бірюкова // Актуальні питання у сучасній науці, 2024. – № 7(25). – С. 807–814
Keywords: культура безпеки життєдіяльності, здоровий спосіб життя, система знань; life safety culture, healthy lifestyle, knowledge system