Соціальна терапія як феномен соціальної роботи: понятійний апарат, види і методи реалізації в практичній діяльності - Клочок, Олександр; Чернецька, Юлія (My University, 2024)
Стаття присвячена соціальній терапії як феномену соціальної роботи. Досліджено, що у соціальній терапії використовуються різноманітні технології соціальної роботи, спеціальні методи та прийоми впливу на особистість та її оточення, з огляду на конкретну соціальну ситуацію, мету терапії, а також рівень соціальної структури суспільства, на якому проводиться ця робота. Методи соціальної терапії в основному спрямовані на вирішення різних соціальних та особистісних проблем людини, групи чи колективу і можуть застосовуватися як соціальними працівниками, так і іншими фахівцями, що працюють у соціальній сфері. Підкреслено роль соціального працівника, що полягає не тільки у застосуванні різноманітних терапевтичних методів і методик, але й у встановленні глибоких зв'язків з кожним клієнтом, прагнучи максимально зрозуміти іншу людину та збагатити свій власний світ почуттів. Особисті якості соціального працівника мають вирішальне значення, оскільки розуміння іншої людини підвищує ефективність здійснення соціальної терапії. Схарактеризовано види соціальної терапії, залежно від об’єкту впливу, як індивідуальна, групова і сімейна терапія. Розкрито особливості застосування трудового, дискусійного, поведінкового методів терапії
Keywords: соціальна терапія; методи соціальної терапії; вирішення проблеми; соціальна діяльність; соціальна робота; соціальний працівник; social therapy; methods of social therapy; problem solving; social activity; social work; social worker