Готовність майбутніх педагогів до партнерської взаємодії з батьками як важлива складова гуманізації дошкільної освіти - Апрєлєва, Ірина (My University, 2022)
У статті розкрито окремі аспекти формування готовності майбутніх педагогів дошкільної освіти до партнерської взаємодії з батьками. Автором визначено сутність таких понять: «партнерство», «взаємодія», «мотивація», «рефлексія», «педагогічна рефлексія», «мовленнєвий етикет» Відзначено, що гуманізація освітнього процесу у закладі дошкільної освіти вимагає оновлення системи роботи з батьками вихованців. Розкрито сутність проблем, з якими стикаються родини вихованців, перелічено вимоги, які ставлять до сімейного виховання у зв’язку з реалізацією принципів особистісно орієнтованого підходу в освіті. Виокремлено місце, яке займають батьки та педагоги закладу дошкільної освіти у системі освітньо-виховної діяльності. Названо основні принципи партнерської взаємодії між вихователями та родинами вихованців. Автором роз’яснено значення мотивації батьків до співпраці з педагогами. Описано традиційні та сучасні форми роботи з батьками вихованців, особливості їх проведення. Автором статті перелічено особистісні якості, якими повинен володіти сучасний вихователь закладу дошкільної освіти з метою створення умов для продуктивної партнерської взаємодії з батьками. Пояснено послідовність проведення роботи з сім’ями вихованців на основі педагогіки партнерства. Визначено, що здійснення партнерської взаємодії з батьками вимагає набуття майбутніми вихователями певними навичками та вміннями, провідними серед яких є комунікативні. Наголошено на важливості формування у здобувачів освіти основ мовленнєвого етикету. У результаті дослідження було зроблено висновок про необхідність впровадження технологій кооперативного навчання здобувачів педагогічної освіти для набуття навичок співробітництва, міжособистісного спілкування для здійснення партнерської взаємодії з родинами вихованців у майбутній фаховій діяльності.
Keywords: партнерство; взаємодія; мотивація; рефлексія; педагогічна рефлексія; консультація; бесіда; педагогічна реклама; мовленнєвий етикет