Сorrection of cognitive activity of younger schoolchildren with mental disorders in mathematics lessons in the system of inclusive education - Tarasova, Vitaliia (My University, 2019)
Головним завданням інклюзивної освіти є надання рівних можливостей отримання освіти всім особам, не зважаючи на їх фізичні та психологічні особливості. Але безпосередньо процес навчання повинен бути побудований з урахуванням особливостей кожного з його учасників. Вітчизняні та зарубіжні фахівці до ментальних порушень відносять порушення інтелектуальної, психоемоційної та психічної сфери, а також дітей з труднощами у навчанні та розладами аутичного спектру. Навчання дітей з особливостями психофізичного розвитку – царина спеціальної педагогіки, але в умовах розвитку інклюзивного навчання набуває значущості для загальної педагогіки. У статті розкриті питання особливості навчання дітей з ментальними порушеннями, а також зазначена значущість навчання математиці молодших школярів для розвитку їх пізнавальної активності та подальшої соціалізації, сформульовані ефективні методи та прийоми навчання дітей з розладами аутичного спектру математиці (активізація пізнавальної активності, використання дидактичних ігор), розроблена та експериментально доведена ефективність програми корекції пізнавальної активності дітей з труднощами у навчанні на уроках математики у молодших класах, сформульовано перспективи використання запропонованої програми у загальноосвітніх закладах під час організації інклюзивного навчання.
Ilchenko O. V. Сorrection of cognitive activity of younger schoolchildren with mental disorders in mathematics lessons in the system of inclusive education / O. V. Ilchenko, V. V Tarasova, A. V Yatsinik. // Інноваційна педагогіка. – Вип. 12. – Том 2. – 2019. – Режим доступу: http://www.innovpedagogy.od.ua/12-2-ukr - Назва з екрана
Keywords: ментальні порушення, розлади аутичного спектру, пізнавальна активність, математичні знання, дидактична гра; mental disorders, autism spectrum disorders, cognitive activity, mathematical knowledge, didactic game; ментальные нарушения, расстройства аутического спектра, познавательная активность, математические знания, дидактическая игра