Роль неформальної освіти суб’єктів соціально-педагогічної підтримки дітей з РАС у процесі розвитку їх соціально-емоційних навичок - Анголенко, Валентина; Печериця, Наталія; Рассказова, Ольга; Тарасенко, Неллі (My University, 2025)
У статті розглядається роль неформальної освіти суб’єктів соціально-педагогічної підтримки дітей з РАС у процесі розвитку їх соціально-емоційних навичок. Обґрунтовано актуальність дослідження, зумовлену зростанням кількості дітей з РАС в інклюзивному освітньому середовищі та необхідністю підвищення компетентності фахівців, які з ними працюють. Метою статті є систематизація ролі неформальної освіти через аналіз можливостей та ефективності застосування сучасних цифрових платформ у професійній підготовці та підвищенні кваліфікації суб’єктів соціально-педагогічної підтримки дітей з РАС. Розкрито ключові принципи неформальної освіти (активне, спільне та рефлексивне навчання) та її переваги, зокрема гнучкість, практичну орієнтованість та швидку адаптивність до потреб фахівців. Окреслено основні соціально- емоційні навички, розвиток яких є критично важливим для дітей з РАС (розпізнавання емоцій, емпатія, саморегуляція, комунікація), та наголошено на необхідності індивідуалізованих підходів у роботі з ними. Проаналізовано можливості використання онлайн-платформ та ресурсів Coursera, edX, CASEL, EdCamp Ukraine, EdWay для поглиблення знань та отримання практичних інструментів у сфері соціально-емоційного навчання. Розглянуто зміст онлайн-курсу «Безпечна і дружня до дитини школа», його значення для підтримки соціально-емоційного розвитку дітей з особливими освітніми потребами, зокрема тих, що мають РАС. Описано формати (не)конференцій EdCamp як унікальної платформи для обміну досвідом та професійного розвитку фахівців. Проаналізовано можливості платформи EdWay у наданні верифікованих курсів з розвитку ключових компетентностей у сфері соціально-емоційного навчання дітей з РАС. Доведено, що інтеграція неформальної освіти в систему підготовки суб'єктів соціально-педагогічної підтримки дітей з РАС сприяє створенню інклюзивного освітнього середовища, де діти з РАС можуть успішно розвивати соціально-емоційні навички.
Keywords: неформальна освіта; субʼєкти соціально-педагогічної підтримки; соціально-емоційні навички; діти з аутизмом; non-formal education; social and pedagogical support specialists; social and emotional skills; children with autism