Особливості роботи з підлітками у контексті профілактики та подолання булінгу в інклюзивному освітньому середовищі в аспекті кризових викликів сучасності - Балинська , Марина (My University, 2025)
У статті розкрито особливості роботи з підлітками у контексті профілактики та подолання булінгу в інклюзивному освітньому середовищі з урахуванням кризових викликів сучасності, зумовлених зокрема соціальною напругою та воєнними подіями в Україні. Проаналізовано вікові, соціально-психологічні та контекстуальні чинники, що підвищують ризик булінгу серед підлітків, а також специфіку проявів цькування щодо дітей з особливими освітніми потребами. Обґрунтовано, що інклюзивне освітнє середовище потребує системного, багаторівневого підходу до протидії булінгу, який поєднує формування чітких правил взаємодії, освітню роботу з учнями, розвиток емпатії та соціальних навичок, усвідомлення групової відповідальності й налагодження міждисциплінарної співпраці педагогів, психологів і батьків. Представлено практичні напрями профілактичної та корекційної роботи, рекомендовані міжнародними та національними організаціями, з урахуванням потреб підлітків з особливими освітніми потребами. Зроблено висновок, що ефективна протидія булінгу в умовах кризових викликів сучасності можлива лише за умови формування безпечного, підтримувального та толерантного освітнього простору.
Keywords: булінг; підлітки; профілактика булінгу; кризові виклики; соціальна напруга; емпатія; bullying; adolescents; bullying prevention; crisis challenges; social tension; empathy