Іноземні капітали і підприємці в соціально-економічному розвитку Донецько-Криворізького басейну (1861–1914 рр.) - Хряпін, Едуард (My University, 2010)
Дисертація є комплексним дослідженням становлення, діяльності та перспектив іноземного капіталу і підприємців у соціально-економічному розвитку Донецько-Криворізького басейну 1861-1914 рр. Автором у результаті проведеного дослідження проаналізовано стан вивчення проблеми у вітчизняній та закордонній історіографії, інформаційний потенціал джерельної бази. У дисертації встановлено загальний обсяг іноземних капіталів, що надійшли у важку промисловість регіону в 1861-1914 рр; проаналізовано динаміку надходжень іноземних інвестицій; визначено особливості іноземних капіталовкладень у галузевому розрізі, за національною належністю та державною ознакою; виявлено особливості ведення бізнесу та господарської політики іноземними капіталістами, управлінською елітою. У дисертації порівнюється процес надходження основного, облігаційного, запасного капіталів у другій половині XIX ст. та на початку XX ст., закономірності розвитку одноосібних, спільних російсько-іноземних товариств та товариств із суто зарубіжними коштами, вплив періодів економічного піднесення та кризових явищ на динаміку іноземного інвестування. Уточнено вплив іноземних капіталів на впровадження новітніх форм та методів організації праці, соціально-культурної політики, стан та перспективи розвитку народного господарства регіону. Встановлено персональний склад керівництва правлінь акціонерних товариств, пайових товариств та приватних підприємств із іноземним капіталом, що діяли в Донецько-Криворізькому басейні.
Хряпін Е. О. Іноземні капітали і підприємці в соціально-економічному розвитку Донецько-Криворізького басейну (1861–1914 рр.) : автореф. дис. … канд. історичних наук : 07.00.01 / Е. О. Хряпін; Харків. нац. ун-т імені В. Н. Каразіна. – Харків, 2010. – 19 c.
Keywords: іноземний капітал, основний капітал, облігаційний капітал, запасний капітал, дивіденд, прибуток, підприємці, акціонерне товариство, пайове товариства, інвестиції, важка промисловість.; foreign capital, basic capital, bonded capital, reserve capital, dividend, income, entrepreneurs, stock corporation, share compane, investments, heavy industry.; иностранный капитал, основной капитал, облигационный капитал, запасной капитал, дивиденд, прибыль, предприниматели, акционерное общество, паевое товарищество, инвестиции, тяжелая промышленность.