Півень у салтівській культурі - Квітковський, Віктор; Горобець, Л.; Горбаненко, С. (My University, 2022)
У 2016 р. Слобожанська ранньосередньовічна археологічна експедиція дослідила комплекс 16 — яму-льох, доволі типову для пам’яток лісостепового варіанту салтівської культурно-історичної спільності в басейні Сіверського Дінця. Речовий матеріал також цілком типовий для салтівського населення. Привертає увагу компактна знахідка п’яти кісток тарзометатарзаусів півнів. Ця стаття є спробою аналізу цієї унікальної знахідки
Квітковський В.І. Півень у салтівській культурі / В.І. Квітковський, Л.В. Горобець, С.А. Горбаненко // Археологія і давня історія України. – Київ, 2022. – Вип 3(44). – С. 123 – 144.
Keywords: салтівська культурно-історична спільність, тарзометатарзаус, півень, ритуал, амулет; Saltiv cultural-historical community, tarsometatarsus, rooster, ritual, amulet