СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ З ПРОФІЛАКТИКИ ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНОСТІ ПІДЛІТКІВ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - ЧУПРІНА, Анастасія (My University, 2020)
Дослідження присвячене проблемі здійснення ефективної соціально-педагогічної роботи з профілактики інтернет-залежності підлітків у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО). Інтернет має багато переваг, наприклад, завдяки йому легко та швидко можна отримати відповіді на хвилюючі питання, знайти будь-яку інформацію, яка цікавить, але зловживання часом, проведеним в інтернеті, може негативно сказатися на користувачеві та привести до інтернет-залежності. Найбільш вразливими до цього вважаються діти підліткового віку, тому соціальному педагогу необхідно проводити вчасну профілактичну роботу з даного питання, а також слідкувати за тим, щоб самим не потрапити під категорію осіб, схильних до даної адикції. У ході дослідження проблеми інтернет-залежності підлітків у ЗЗСО виявлено, що інтернет-залежність є одним із різновидів залежностей, зокрема як алкогольна, наркотична тощо. Аналіз наукової літератури дозволив виявити ряд нерозкритих питань щодо профілактичної роботи соціального педагога з підлітками, а також визначити її суть. Вивчено стан профілактичної роботи з підлітками в ЗЗСО, а також проведені опитування серед підлітків, їхніх батьків та педагогів. Результати діагностики показали, що в експериментальній та в контрольній групах більше переважає середній рівень інтернет-залежності за визначеними критеріями. Теоретично обґрунтовано, розроблено та впроваджено програму соціально-педагогічної профілактики інтернет-залежності серед підлітків у ЗЗСО, яка сприяла створенню позитивного мікроклімату в середовищі підлітків, залученню їх до активної творчої роботи, відповідальному ставленню до вільного часу та власного життя в цілому. Експериментально перевірено ефективність розробленої програми соціально-педагогічної профілактики інтернет залежності підлітків у закладі загальної середньої освіти. Аналіз отриманих результатів під час контрольного етапу експериментального дослідження дозволив підтвердити ефективність апробованої програми.
Чупріна А.М. Соціально-педагогічна діяльність з профілактики інтернет-залежності підлітків у закладах загальної середньої освіти : кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 231 Соціальна робота / А. М. Чупріна ; наук. керівник Юлія Лисенко. – Харків, 2020.
Keywords: інтернет, інтернет-залежність, соціально-педагогічна діяльність, профілактика, програма, підлітки, заклади загальної середньої освіти