Система соцiально-педагогiчної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти. - Пересичанська, Людмила (My University, 2020)
Дослідження присвячене проблемі соцiально-педагогiчної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти. Проаналізовано ступінь розробленості проблеми соцiально-педагогiчної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти. Складні життєві обставини сім’ї обґрунтовано як кризовий стан об’єкта, подолання якого представлене в єдності когнітивного, ціннісно-мотиваційного та діяльнісного компонентів з метою відновлення функціонування сім’ї. Досліджено стан соцiально-педагогiчної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти. Проведена соціально-педагогічна діагностика як в експериментальній, так і в контрольній групах показала, що переважає середній та низький рівні розвитку за визначеними критеріями. Теоретично обґрунтовано систему соцiально-педагогiчної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти, як спецiально органiзовану, узгоджену взаємодiю суб’єктiв (соцiальний педагог, практичний психолог, педагогiчнi працiвники, батьки, фахiвцiв iнших мiжвiдомчих структур) та об’єктiв (сiмей, якi опинилися у складних життєвих обставинах) соцiально-педагогiчного впливу, що реалiзується через сукупнiсть цiлей, принципiв, форм i методiв та напрямiв i забезпечує поступове подолання сiм’єю складних життєвих обставин. Експериментально перевірено розроблену систему соціально-педагогічної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти. Кількісний і якісний аналіз отриманих на контрольному етапі експериментального дослідження даних дозволив підтвердити доцільність упровадження системи соціально-педагогічної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти. Результати магістерської роботи можуть бути використані у практичній діяльності соціальних педагогів та соціальних працівників.
Пересичанська Л. М. Система соцiально-педагогiчної роботи з сiм’ями, якi опинилися у складних життєвих обставинах, в умовах закладу загальної середньої освiти : кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 231 Соціальна робота / Людмила Пересичанська ; наук. кер. Катерина Волкова. – Харків, 2020. – 78 с.
Keywords: : сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах; система соціально-педагогічної роботи