ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ВИХОВАННЯ ПРИ ФОРМУВАННІ ОСОБИСТОСТІ В СІМ’Ї - Пилипенко, Наталія (My University, 2019)
Необхідність в самовихованні, що свідчить про успішну соціалізацію людини, виникає на певному етапі її розвитку. Передумовою цього є виховання, в першу чергу, сімейне. Для досягнення успіху в виховному процесі дорослі члени сім’ї застосовують систему виховних методів впливу на дитину. Методи виховання в сім’ї слід використовувати комплексно, ізоляція їх один від одного не приведе до успіху в формуванні особистості. Залежно від стилю сімейного виховання, від батьківської позиції віддається перевага тим чи іншим методам виховання. Однак лише у взаємодії виховних методів, в комплексному їх застосуванні можна досягти успішного формування особистості, а, отже, і соціалізації дитини в суспільстві.
Пилипенко Н. В. Використання методів виховання при формуванні особистості в сім’ї / Н.В. Пилипенко // Формування ефективного освітнього середовища у контексті сучасних викликів реформування системи освіти України: Матеріали Регіон.ї наук.-практ. конф. (м. Харків, 24 квітня 2019) / за заг. ред.: Г. Ф. Пономарьової; Комунальний заклад «ХГПА» ХОР. – Харків: ФОП Петров В.В., 2019. – С. 161–165.
Keywords: методи виховання, формування особистості, виховання в сім’ї, реформування освіти, освітнє середовище; methods of education, personality formation, family education, educational reform, educational environment; методы воспитания, формирования личности, воспитания в семье, реформирования образования, образовательная середа