Особливості становлення індивідуального стилю професійної комунікації майбутніх учителів в умовах воєнного стану - Петриченко, Лариса; Харківська, Алла; Роганова, Марина (My University, 2022)
У статті проаналізовано основні особливості формування індивідуального стилю професійної комунікації майбутніх учителів в умовах воєнного стану. Визначено етапи педагогічної діяльності вчителів. Обґрунтовано характерні особливості педагогічної майстерності педагогів та майбутніх педагогів. У процесі вивчення проблематики дослідження було виділено три етапи діяльності вчителя. Розглянуто основні функції навчання, які визначають різні сторони педагогічної діяльності, а саме проєктувальну, адміністративно-господарську, а також управлінсько-організаторську, прогностично-орієнтовну, освітньо-просвітницьку та виховну функції. Під час наукового дослідження визначено стилі педагогічної діяльності вчителя, які поділяються на три види – демократичний, авторитарний і ліберальний стилі. З‘ясовано, що в сучасній психології розрізняють індивідуальні стилі діяльності, тобто системи найбільш ефективних прийомів і способів організації власної роботи окремою людиною. Визначено основні різновиди індивідуальних стилів (емоційно-імпровізаційний, емоційно-методичний, розмірковано-імпровізаційний, розмірковано-методичний стилі) та охарактеризовано їх особливості. Розглянуто складові поняття «комунікативний компонент». У статті визначено основні вимоги до діяльності майбутнього вчителя. Охарактеризовано особливості педагогічного та професійно-педагогічного спілкування. Зроблено спробу підкреслити індивідуальний стиль педагогічного спілкування як компонента педагогічної майстерності вчителя.
Петриченко Л. О. Особливості становлення індивідуального стилю професійної комунікації майбутніх учителів в умовах воєнного стану / Л. О. Петриченко, А. А. Харківська, М. В. Роганова // Enrichment of the pedagogical cluster of educational services : international collective monograph / edited by G. F. Ponomarova, A. A. Kharkivska, L. O. Petrychenko and other; Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian Pedagogical Academy» of Kharkiv Regional Council. – Kharkiv-Praha : Publishing house OKTAN PRINT s.r.o., 2022. – P. 36–54
Keywords: індивідуальний стиль, педагогічна діяльність, педагогічне спілкування, комунікації, професійні комунікації, майбутній учитель; individual style, pedagogical activity, pedagogical communication, communications, professional communications, future teacher