Особливості розвитку гіпервітамінозу А у курей - Іонов, Ігор; Лунькова, Ольга; Катеринич, Олег; Гавилей, Ольга (My University, 2022)
У тезах проаналізовано особливості впливу підвищених доз ретинолу на гістологічну структуру та клінічні ознаки різних тканин і органів курей-несучок. Доведено, що механізми розвитку патологічних процесів при гіпервітамінозі А у курей супроводжується пораженнями, в першу чергу, слизових оболонок, розвитком кон’юнктивiту та дерматитів. Доведено, що при введенні однієї й теж дози вітаміну А per os у порівнянні з додаванням її з кормом ознаки гіпервітамінозу А більш виражені у птиці, що одержувала вітамін А per os.
Особливості розвитку гіпервітамінозу А у курей / І. А. Іонов, О. Є. Лунькова, . О. О. Катеринич, О. В. Гавилей // Від експериментальної та клінічної патофізіології до досягнень сучасної медицини і фармації : матеріали ІV науково-практичної конференції студентів та молодих вчених з міжнародною участю (Харків, 19 травня 2022 р.). – Харків, 2022. – С. 170–172.
Keywords: гіпервітаміноз А, кури; hypervitaminosis A, chickens