Модель формування виконавських навичок гри на фортепіано здобувачів освіти мистецьких напрямів - Смородський, Віталій; Цуранова, Оксана (My University, 2023)
У статті визначено змісту i характерних особливостей виконавських навичок гри на фортепіано, синкретичний характер їх формування у процесі інструментальної підготовки, що обумовлює вивчення досліджуваного феномену з позицій наявності тісних взаємозв’язків між основними групами навичок. Розроблено авторську модель формування виконавських навичок гри на фортепіано здобувачів освіти. Структурний аналіз виконавських навичок гри на фортепіано здобувачів освіти, проведений на основі комплексного підходу, дозволив визначити досліджуваний феномен у якості комплексу мотиваційно-пізнавального, тренувально-операційного та творчо-результативного компонентів, нерозривно пов’язаних між собою. Автором теоретично обґрунтовано змістове наповнення кожного компонента відповідно до художньо-естетичних потреб, особистiсної спрямованості, власної мотивації, творчих здібностей тощо. Комплексний підхід до визначення компонентних складових виконавських навичок гри на фортепіано здобувачів освіти мистецьких напрямів дозволяє окреслити досліджуваний феномен у якості складного й багатопланового явища.
Смородський В. І. Модель формування виконавських навичок гри на фортепіано здобувачів освіти мистецьких напрямів / В. І. Смородський, О. О. Цуранова // Modern pedagogical models of the formation and development of specifically scientific pedagogical phenomena: international collective monograph / edited by G. F. Ponomarova, A.A. Kharkivska, L.O. Petrychenko and other; Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian Pedagogical Academy» of Kharkiv Regional Council. – Publishing house OKTAN PRINT s.r.o., 2023. – С. 1452 ‒ 1487.
Keywords: компонентні складові, виконавські навички, комплексний підхід, фортепіанна підготовка, здобувачі освіти; component components, performance skills, comprehensive approach, piano preparation, education seekers