Дослідження функціонального стану і фізичної підготовленості каратистів на етапі початкової підготовки - Семенченко, Інна (My University, 2022)
У рейтингу східних єдиноборств карате займає перше місце за популярністю та має різноманітні стилі. Існує понад двохсот різних стилів і шкіл карате. У 2020 році цим видом спорту офіційно займалися понад 60 мільйонів осіб в 192 країнах світу, об’єднаних у Всесвітню Федерацію карате (WKF). Карате є одним з безпечних видів спорту для дітей, молоді та дорослих. Воно сприятливо впливає не тільки на фізичне здоров’я, а й на формування сильної особистості. Мета дослідження – виявити вплив занять карате на показники функціонального стану дихальної, серцево-судинної систем, статичної координації та вестибулярного аналізатора та фізичної підготовленості юних спортсменів. Завдання дослідження: 1. На основі аналізу літературних джерел вивчити питання впливу занять з карате на функціональний стан і розвиток фізичних якостей спортсменів. 2. Дослідити показники функціонального стану та рівня розвитку фізичних якостей каратистів на етапі початкової підготовки. 3. Визначити динаміку показників функціонального стану і рівня розвитку фізичних якостей під впливом вправ з карате. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел та Інтернет-ресурсів, тестування, методи функціональної діагностики, педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Протягом експерименту було перевірено вплив занять карате-до на показники загальної, спеціальної підготовленості та функціонального стану систем організму спортсменів-каратистів на етапі початкової підготовки. Завдяки занять карате-доу хлопців та дівчат, що брали участь в дослідженні, відбулися неоднакові зміни вище вказаних показників. Приріст показників у дівчас майже у всіх тестах і пробах вищий, ніж у хлопців.
Семенченко Инна Дослідження функціонального стану і фізичної підготовленості каратистів на етапі початкової підготовки : магістерська робота зі спеціальності 017 : Фізична культура і спорт / Инна Семенченко; наук. кер. Л. Є. Шестерова. – Харків : ХГПА, 2022
Keywords: карате, юні спортсмени, фізична підготовленість, функціональний стан систем організму.