Формування правової культури студентства у закладах вищої освіти як основа духовної безпеки молоді у сучасному світі - Петриченко, Лариса (My University, 2020)
У статті відстоюється положення, що духовну безпеку населення України здатне забезпечити лише демократичне правове суспільство, побудоване на основі правової компетентності та соціальної довіри його громадян, вияву високої громадянської позиції; одним із перспективних шляхів підтримання у суспільстві сталості і духовної безпеки, втілення ідей рівності і недискримінації є підвищення рівня правової культури та освіченості. Вищу освіту розглянуто як чинник розбудови правової держави, де правова культура громадян тісно пов’язана з усіма елементами правової системи формування правової культури молоді. Формування правової культури студентства визначено як тривалий процес, що реалізується в основному у середовищі ЗВО, й визначає ступінь і характер правового розвитку особистості в суспільній правовій культурі, тісно взаємопов’язане з правовою освіченістю людини, зокрема її розвиненою правосвідомістю, вміннями і навичками реалізовувати свої права, підпорядкувати поведінку вимогам правових норм. На основі аналізу наукової літератури встановлено, що складниками правової культури студентства є: повага до правових норм суспільства; наявність дієвих правових знань, норм права; висока культура, широка ерудованість; правові навички щодо реалізації суб’єктивних прав і свобод; особисто вмотивована стала правомірна поведінка; громадсько-правова активність. Доведено, що у середовищі ЗВО існує потреба у створенні цілісної системи формування правової культури студентства із застосуванням різноманітних механізмів заохочення громадянської активності молоді, поширення студентського самоврядування, розвитку форм волонтерської діяльності та взаємодопомоги. Визначено і схарактеризовано основні структурні компоненти системи формування правової культури студентської молоді у ЗВО: цільовий (формування усіх складників правової культури студентства на основі принципів поінформованості та знань, доступності правової допомоги і підтримки, індивідуального підходу та толерантного ставлення; дотримання безпеки); суб’єкт-суб’єктний (надавачі освітніх послуг, споживачі освітніх послуг, а також освітні стейкхолдери); організаційно-змістовий (зміст навчання студентів, специфіка виховної роботи та рівень студентського самоврядування тощо).
Петриченко Л. О. Формування правової культури студентства у закладах вищої освіти як основа духовної безпеки молоді у сучасному світі / Л . О. Петриченко // збірник наукових праць «Педагогічні науки» Херсонського державного університету. – № 90. – Херсон, 2020. – С. 59-66
Keywords: духовна безпека, соціальні ризики, правова культура, правове виховання, студенти, освітній процес закладів вищої освіти; spiritual security, social risks, legal culture, legal education, students, educational process of high education institutions; духовная безопасность, социальные риски, правовая культура, правовое воспитание, студенты, образовательный процесс высших учебных заведений