Навчально-виховна та методична діяльність педагогічних рад освітніх закладів України у другій половині ХIХ століття - Онипченко, Оксана (My University, 2003)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.01. – загальна педагогіка та історія педагогіки. – Харківський державний педагогічний університет ім. Г.С.Сковороди, Харків, 2003. У дисертації вперше здійснено цілісний аналіз навчально-виховної та методичної діяльності педагогічних рад початкових і середніх освітніх закладів України у другій половині XIX століття. У ході дослідження вперше виявлено передумови виникнення педагогічних рад вітчизняних освітніх закладів другої половини XIX століття, розкрито динаміку становлення й розвитку колегіального органу вчительських колективів, а також визначено мету, зміст, форми і пріоритетні напрями навчально-виховної та методичної діяльності цих колективів. Подальшого розвитку набули питання стосовно вимог до вчителя, умов використання книги як освітньо-виховного засобу. У науковий обіг уперше введено 77 архівних документів, які розширили відомості з досліджуваної проблеми, зокрема про організацію дисципліни на уроці, роль педагогічних рад у проведенні позакласних занять з учнями та ін.
Онипченко О. І. Навчально-виховна та методична діяльність педагогічних рад освітніх закладів України у другій половині ХIХ століття : автореф. дис. … канд. пед. пед. наук : 13.00.01 / О. І. Онипченко ; Держ. пед. ун-т імені Г. С. Сковороди. – Харків, 2003. – 22 с.
Keywords: педагогічна рада, навчально-виховна та методична діяльність, педагогічний колектив, колегіальний орган; педагогический совет, учебно-воспитательная и методическая деятельность, педагогический коллектив, коллегиальный орган; pedagogical council, teaching-educational and methodical activity, teacher’s collective, joint body