Способи агресивної захисної поведінки соціальних комах на основі групових дій - Пальчик, Оксана (My University, 2022)
В статті розглядається захисна поведінка соціальних комах за допомогою групових дій така як «атака», яка вимагає максимальної узгодженості дій великої кількості членів соціальної групи. Розглянуто особливості атакуючої захисної поведінки з використанням хімічних комунікаторів, жала, укусів або затискань щелепами. Аналіз літературних даних дозволив зробити висновок, що хімічні комунікатори комах – це фізіологічно активні речовини, які виробляються секреторними залозами у відповідь на небезпеку. Маючи різну хімічну будову, міжвидову, внутрішньовидову та популяційну специфічність, спільним для них є наявність двох типів фракцій: 1 – захисна (атакуюча), до якої можна віднести клейову частина спрею термітів та мурашину кислоту захисного секрету мурах; 2 – комунікаційна (інформуюча), до якої відносяться феромони тривоги, завдяки яким можлива «атака» організованої групи комах. Ще однією важливою спільною особливістю хімічних комунікаторів є обов’язкове заспокоєння після високо рівня збудження під час «атаки». Своєчасне блокування сигналу тривогиє життєво важливим для комах і забезпечується різними шляхами: 1 – високою летючістю, відповідно, швидким зменшенням концентрації збуджуючих речовин; 2 – наявністю у вмісті хімічних комунікаторів заспокійливих речовин, які мають низьку летючість і проявляють свою активність після збудження; 3 – механічно, укриттям джерела збудження. Підсумовано, що використання жала це ефективна групова атакуюча тактика медоносних бджіл, яка має популяційні відмінності, і є генетично обумовленою. Процес жаління умовно можна поділити на комунікаційну (інформуючу) складову, яка полягає в залученні особин за допомогою феромонів сигналізації до жаління та власне захисну (атакуючу), яка полягає у використанні жала. Розглянуто атакуючу групову тактику кусання, яку використовують бджоли без жала для захисту. Відмічено, що даній атакуючій дії передує застосування пасивного захисту, а саме накопичення на кутикулі речовин рослинного походження, які відлякують комахи-хижаків, водночас, ці речовини є аломонами заспокоєння. Під час кусання бджоли застосовують комплекс захисних заходів, які умовно можна поділити на захисні (атакуючі), які полягають у використанні смолоподібних клейових речовин для знерухомлення нападника та власне кусанні, тобто фізичному знешкодженні нападника, а також комунікаційні (інформуючі), які за допомогою феромонів забезпечують залучення до активного захисту максимальної кількості особин. Проведений аналіз зарубіжних літературних публікацій стосовно особливостей захисної поведінки соціальних комах типу «атака» дозволив узагальнити наукові дані з подальшим включенням їх у зміст авторського курсу «Соціальна поведінка тварин».
Пальчик О. Способи агресивної захисної поведінки соціальних комах на основі групових дій / О. Пальчик // Біорізноманіття, екологія та експериментальна біологія, 2022. – Т. 24. – № 2. – С. 23–29.
Keywords: соціальні комахи; захисна поведінка; хімічні комунікатори; жало; кусання щелепами; social insects; defensive behavior; chemical communicators; sting; biting with jaws