Гірничі виробки в Солонецькому яру на Чугуївщині - Свистун, Геннадій; Саяний, Михайло; Колода, Володимир (My University, 2021)
Стаття присвячена одній з мало досліджених категорій пам’яток історії промисловості Харківщини: давнім виробкам корисних копалин. Їх сліди виявлені в Солонецькому яру поблизу с. Мохнач Чугуївського району. Загальна площа відкритого кар’єру сягає близько 6 га. Вони починаються безпосередньо з верхнього майданчика мису і далі, спускаючись уступами вниз у вигляді паралельних валоподібних відвалів, доходять практично до тальвегу яру. Виявлені на об’єкті артефакти свідчать, що ця гірнича виробка використовувалася в межах XVIII–XIX ст. Відсутність писемних даних та складність проведення тут археологічних досліджень залишають відкритим питання: які саме корисні копалини видобувалися на цьому місці
Свистун Г. Є. Гірничі виробки в Солонецькому яру на Чугуївщині / Г. Є. Свистун, М. І. Саяний, В. В. Колода // Харьковский историко-археологический сборник. – Харків, 2021. – Вип. 26. – С. 22–32.
Keywords: Харківщина, Мохнач, новий час, гірничі виробки, корисні копалини; Kharkiv Region, Mohnach, new times, mining, minerals